Tolkiens julebreveForestil dig at skulle fordrive ventetiden op til jul som barn uden internet, computere, mobiltelefoner, tv og lignende. Mange børn i dag ville have det rigtig svært.
 
Forestil dig så en familiefar, der skaber hans version af universet omkring julemanden og bruger det til at glæde hans børn. Måske lettere ar forestille sig netop den familiefar, hvis man henkastet nævner, at han er manden bag Hobitten og Ringenes Herre.
 
Indrømmet, at det er takket være bogbloggere på internettet, at jeg sidste år hørte om Tolkiens bog Letters From Father Christmas og bestemte hurtigt, at den skulle på min 2017 julelæseliste.
 
Fra 1920 til 1943 skriver Tolkien personlige breve til sine børn, hvor han under dække af at være selveste julemanden beretter om livet på Nordpolen med de fineste illustrationer. Det er tydeligt, at børnene ivrigt skriver til julemanden, hvilket nævnes i julemandens breve og, der spørges til yndlingsbamserne. Polar Bear og en af julemandens hjælpere kommenterer også julemandens breve, så de dermed er fra flere venner på Nordpolen. Finurlige historier, som får en til at smile og grine - og samtidig er der lidt voksen undertoner, som vi kender det fra H C Andersens eventyr, så man aner, hvilket begivenheder, der præger verden.
 
Hvor vildt er det lige, at kunne sige til sine små venner, at man har fået post fra selveste julemanden og, at han kender navnet på yndlingsbamsen? Og brevet kan man jo stolt fremvise. Tiderne, hvor det skrevne brev var måden man kommunikerede på over lange afstande og man ikke blev fodret med film og deslige om julemanden. En far, der skaber et univers, som han på flere måder kan dele med sine børn. 
 
Letters From Father Christmas ramle plet i mit julehjerte og fortjener  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5 af 5 - følger GoodReads rating)


Original titel: Letters From Father Christmas
Forfatter: J.R.R. Tolkien
Forlag: HarperCollins Publishers
Sprog: engelsk
Udgivet: 27. september 2012 (1976)

Artikel fra The Guardian her som gengiver nogle af forfatterens illustrationer og nævner en udstilling i England til næste sommer.

Julepost i brevform er ved at uddø - se nyhed fra TV2 her

Comments

Popular posts from this blog

Ulveungen Urds uhyggelige halloween

Når tiden går i stå

Mercedes-snittet