Top Dog


Da jeg fik muligheden for at læse et anmelder eksemplar af Top Dog, sidste bind i Jens Lapidus triologi om Emilie og Teddy slog jeg til Det passede med, at jeg havde staycation (ferie hjemme) med planer om at læse en masse bøger.
 
“Men når man så bestemte sig for at holde op, tage den med ro og blive lovlydig, så kunne politiet ikke engang finde ud af at fange dem, der havde myrdet ens bedste ven. Alle svigtede. Ingen stillede op. Det her land spærrede alle veje, bortset fra en: Den, Nikola nu gik ad.”
 
Teddy mærker det. Det er svært at slippe væk fra rollen (båsen) som kriminel, når man først er havnet der. Det er som med integration, man er nødt til selv at gøre et stort arbejde for at blive integreret som det forventes af det officielle Sverige. Det er bare ikke så let, når opgivelserne modarbejder og holder én nede. Også Teddys nevø, Nikola, befinder sig lige på den hårfine grænse.
 
Emilie og Teddy er ikke færdig med sagen om netværket der misbruger piger. Deres tidligere gøren har kun ramt toppen af isbjerget, der er større of farligere end de hidtil har oplevet. Samtidig kommer nogle andre situationer også deres vej, så det umage pars samarbejde lægges yderligere under pres.
 
Jeg kom til at tænke på John Grisham, der som Jens Lapidus er uddannet jurist og, bruger sin viden i bøgerne uden, at det bliver en tør læsning. Jens Lapidus er et godt bud på et svensk modstykke, uden dog at minde for meget om John Grisham - jeg så bare en lille forbindelse, da jeg så deres fælles baggrund. Han går ind til benet af situationen, hvor folk er fanget af deres sociale placering i samfundet, som det kan være svært at bryde med, da det er modstand efter modstand - også indbyrdes. Uden at virke klicheagtig bruger han også personernes sprog til at understrege dem i deres situationer, hvor vanebrydning er en lang, sej kamp.
Det kan klart anbefales at læse bøgerne i kronologiske rækkefølge, da der dels er en sag, der forfølges i alle tre bøger og dels for at have en grundlæggende ide om Emilie og Teddys samspil og arbejdsrelationer. Da jeg modtog bogen, havde jeg ikke læst de to første bind, men havde adgang til dem i e-bogs format og kunne derfor læse både VIP-rummet og Stockholm Delete før, at jeg gik i gang med Top Dog. Ret fedt bare at læse en serie i et stræk - og serien befinder sig snildt i niveauet lige over 4 ud af 5 stjerner. Det er ganske simpelt god underholdning.
 
Top Dog får ⭐️⭐️⭐️⭐️ (4 af 5 - følger GoodReads rating)
 

Original titel: Top Dog
Forfatter: Jens Lapidus
Forlag: Modtryk
Sprog: dansk (oversat fra svensk)
Udgivet: 9. februar 2018
 
 
 
Jeg har modtaget et anmeldereksemplar af Top Dog fra forlaget MODTRYK. Anmeldelsen er mine egne ord/mening om bogen

Comments

Popular posts from this blog

Ulveungen Urds uhyggelige halloween

Når tiden går i stå

Mercedes-snittet