Macbeth
Enkelt sagt: Læs den!!! Især hvis du kan li' en god bog fra Jo Nesbøs hånd.
 
Jo Nesbø har fanget essensen fra Shakespeare og har skrevet en fantastisk bog i hans egen stil, der bare holder hele vejen.
 
Mit første møde med det gamle Shakespeare stykke i gymnasiet var katastrofal. En anden læser lånte mig senere "nøglen" til at læseteaterstykkerne, så jeg købte de samlede værker og læste dem med glæde. Glæden er nu forstærket med den norske forfatters bidrag.
 
Folkeuniversitet i København tilbød for et par semestre siden kurset "Hvorfor læser vi krimier", der desværre ikke blev oprettet grundet for få tilmeldinger . Her skulle læserækken have startet med netop Shakespeares Macbeth til senere blandt andet Agatha Christie. Det er de færreste, der forbinder navnet Shakespeare med krimi.

Scenen er ikke et 1600-tals England men noget, der minder om et mix af 1970ernes kriminelle New York City (det fik jeg bekræftet i en online video med Jo Nesbø) blandet med Oslo. Macbeth er ikke en del af en royal familie, men i stedet en del af en politistyrke, der kæmper mod korruption og en by, der i høj grad er styret af kasinoer og narkotikahandlere. Persongalleriet fra det gamle stykke er der - ligeledes flettet ind i de nye omgivelser. Alt er ved det gamle og alligevel......
 
Jeg havde aldrig troet, jeg skulle sige, at jeg savner de profithungrende industrifolk, men de tilhørte i det mindste en respektfuld branche.

 
Menneskers svagheder sættes på en prøve. Dilemmaerne omkring moral er der. Macbeths paranoia er der. Men hvordan oplever vi dem i Jo Nesbøs version? Det vil jeg lade den enkelte læser om at bedømme selv. Lad dig ikke skræmme af, at den er inspireret af Shakespeare, for gammeldags er det sidste, man kan kalde den her bog.Macbeth fortjener  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5 af 5 - følger GoodReads rating)


Original titel: Macbeth
Forfatter: Jo Nesbø
Forlag: Modtryk
Sprog: dansk (oversat fra norsk)
Udgivet: 15. marts 2018Link til Politiken omtale fra 2014, da det blev kendt, at Jo Nesbø skulle skrive bogen
Link til Jo Nesbø om Macbeth på YouTube
Link til om inspiration til bogens location på YouTube

Den originale Macbeth

Jeg har modtaget et anmeldereksemplar af Macbeth fra forlaget MODTRYK. Anmeldelsen er mine egne ord/mening om bogen.

Comments

Popular posts from this blog

Ulveungen Urds uhyggelige halloween

Når tiden går i stå

Mercedes-snittet